Zöld élet két keréken és napelemmel

Igen, én vagyok az a fura figura, aki igyekszik mindent megtenni a környezetéért. Nem utazok repülővel, nincs autóm, hanem inkább biciklizek és tömegközlekedek, amit tudok, csomagolásmentesen (élelmiszerek, tisztítószerek) vagy másodkézből (ruhák, használati tárgyak) szerzek be, esetleg magam készítem el (szintén tisztítószerek). A biciklizés számomra mindig is nagy szerelem volt, gyerekként a haverokkal, iskolatársakkal is sokat tekertünk el a közeli erdőhöz, ahol nagyokat gurultunk le az emelkedőkön. Persze akkoriban az erdőbe még nem feltétlen merészkedtünk be túlságosan, inkább a bringa érdekelt, pedig azóta nagy természetjáró lettem.

Mivel nem élek messze a belvárostól, ezért a kerékpár a mai napig hű társam, feleslegesnek tartanám az autót – majd ha családot alapítok, elgondolkozom valami környezetkímélő megoldáson. Az otthonomat szerencsére már megtaláltam, most tatarozom épp. Amikor eldöntöttem, hogy saját ingatlant vásárolok, egyértelmű volt számomra, hogy napelemes rendszerre fogok beruházni, kerül amibe kerül, hosszú távon úgyis sokszorosan megtérül majd. Ezért amikor napelem rendszer kalkulátor után nézelődtem online, megnyugodtam, amikor annál sokkal többet találtam – ez pedig nem más, mint a napelemrendszer.info extrán hasznos és információkban bővelkedő weboldala. De mit is tud ez a site pontosan? Ha korábban még nem találkoztál vele, most igyekszem megismertetni veled.

napelem rendszer kalkulátor

Az oldalon található napelem rendszer kalkulátor mellett egy hasznos táblázat is megjelenik, ami megmutatja, egy adott kW-ot figyelembe véve mennyi a megtérülési ideje a befektetett összegnek, azaz mennyit spórolhatunk szezononként/évente azzal, ha az áramot napelem rendszer segítségével termeljük ki otthonunk számára. Emellett megtaláljuk az oldalon a kapcsolatfelvételi űrlapot, ami segítségével el tudjuk indítani az egész folyamatot. Az űrlap egyfelől a saját, alapvető adataink megadására szolgál, másrészt az otthonunk paramétereit is itt tudjuk megadni – az űrlap pedig az illetékes megyében található kivitelező partnerhez jut el. De ez miért is jó nekünk? Hát kapásból azért, mert egy ingyenes helyszíni felmérésben lesz ezután részünk, vagyis pontosabban annak az ingatlannak, ahová szeretnénk a napelemeket telepíteni. Itt számos olyan szempont szerint kell az adott területet, körülményeket megvizsgálni, amire mi laikusként nem is gondolnánk. Sokat számít például a tető dőlésszöge is (ugyanakkor megnyugtató, hogy nem csak tetőre lehet feltelepíteni a napelemes rendszereket), csakúgy, mint a minősége (hiszen fontos, hogy elbírja a kitelepített szerkezetet a tető), vagy akár a környező épületek, fák, egyéb, beárnyékolásra esélyt adó környezeti elemek megvizsgálása is egy fontos része lehet az állapotfelmérésnek.

Miért érdemes tehát napelemes rendszerben gondolkoznunk, akár igénybe veszünk napelem rendszer kalkulátort, akár a szakemberekre bízzuk magunkat? Egyrészt ahogyan mostanában mondani szokták, a zöld megoldásokban van a jövő, a fenntarthatóság mára egy fontos szemponttá vált az életünk számos területén, így nem kérdés, hogy egy ilyen rendszerbe érdemes pénzt és időt fektetni. Ugyanakkor nagyon fontos az, hogy az igényeinknek leginkább megfelelő kondíciókkal vágjunk bele a dologba, hiszen csak úgy leszünk elégedettek az eredménnyel. Ezért is fontos az, hogy a tényleges árkalkulációt, az engedélykéréseket és a kitelepítést megelőzze a már korábban említett helyszíni felmérés, ahol szakértői segítséget kapunk a végső döntés meghozatalához.

Ha ellátogatsz a weboldalra, a Gyakran Ismételt Kérdések részt különösen ajánlom a figyelmedbe, nekem ez segített a legtöbbet. Így pedig, hogy én már a papírozási résznél tartok, nagyon izgalmas napjaim vannak – alig várom, hogy a napelemek a helyükre kerüljenek.