Sok dolgot meg lehet tanulni a biciklisek világán belül

A biciklizés minden formája a szenvedélyem, és ez eléggé igénybe is veszi nálam a kétkerekűeket…

Természetesen meg kellett tanulnom, hogy milyen gyártó termékeit érdemes vásárolni, és továbbá azt is alaposan ki kellett tapasztalni az idők során, hogy hova viszem szervizbe a bringát, kikre bízom azt az eszközt, aminek nagyon jól kell szolgálnia engem, mert komoly kihívások elé állítom.

Triál, túrakerékpározás, mindenféle egyéb: nem lenne jó, ha maga a bicikli cserben hagyna, mert tényleg nagy mértékben kell támaszkodnom rá. Az ennyire aktív biciklizés megtanított, hogy jó szimatom legyen, hogy (mondjuk a visszajelzések alapján) kiszagoljam, hol található egy megbízható szolgáltatás. És azok a módszerek, amik egy jó szervizszolgáltatás megtalálásához kellettek, mindig beválnak. Nem csak bringaszerviz keresése közepette.

A legjobb élményem arról, hogy valami pont olyan jól működött, mint azt előzetesen vártam is már, nem is a szervizszolgáltatás területén ért. Hanem akkor, amikor az utolsó percre kellett hagynom a nagy sietségben a házunk e-tanúsítványának elkészítését. És olyan jó oldalra leltem a https://e-tanusitas.eu címen, ahol egy produktív partnertársaság segítségével még napelemek telepítésébe is bele lehet vágni, amit a következő, otthoni nagy projektünknek szánok. Az e-tanusitas.eu munkatársai segíthetnek majd felvenni azzal a napelemes társasággal a kapcsolatot, akikről beszélek. Sőt, a komplex szolgáltatások terén belül ingatlan értékbecslés szolgáltatással is jelen van a piacon az e-tanusitas.eu, szóval egy nagyon sokoldalúan, példásan szolgáló weboldalra leltem tényleg.

De mit is kell tudni a hazánkban kötelezővé tett energetikai tanúsításról? Azt, hogy eladáshoz, pályázatokhoz kötelező. Az e-tanusitas.eu blogszekciójában olvasható végig az is, milyen energetikai követelményeknek kell megfelelnünk manapság… Újépítésű ingatlan például csak akkor lesz lakható, ha a BB értéket eléri a minősítése. Ez 81-100% százalékot jelent. Egyébként a 40% alattira mondják: “minimális energiaigényű”. A legrosszabb pedig az 500%-os, ún. “kiemelkedően rossz”, és ez már JJ besorolású.

Tehát használatbavételre legalább BB-nél kap engedélyt egy újonnan épített ház. Ha ez nincs meg, mindenképpen valamilyen módosítás szükséges. A követelményrendszer ezen része egyébként hozzáértők szerint szigorúnak számít, ennek alapján – az e-tanusitas.eu blogjának megfogalmazása is ez. A blognak, ahol mindenből kiokosíthatjuk magunkat.

Na, de hogyan érhető el, már az építés kezdetétől kezdvén ráfordítva a figyelmet erre a szempontra, hogy végül megkapjuk a megfelelő értéket? Mindenképpen a legújabb, pontosabban legkorszerűbb építőanyag használata a célszerű. Kulcsszó a jó hőmegtartó képesség. Egyébként az említett blogban még konkrétumokat is írnak, úgyhogy építkezés előtt is KATT rájuk, hogy több forrásból, magunk is meggyőződjünk minden ilyesmiről. Hogy megfelelő lesz-e a tégla, falazóanyag, stb. Elég jó “how to” kisokost adnak ezekhez.

Ha egyébként pedig már benne vagyunk az építkezési folyamatban, és úgy szeretnénk hiteles tanúsítást, hogy ne ezen ússzon el valami, kiváló választás szintúgy az e-tanusitas.eu!

Megint csak a szóban forgó helyen tudtam meg, hogy nincs törvénybe vésve a házak, lakóhelyiségek hőszigetelésének vastagsága. Mármint, hogy mennyi a kötelező… A korszerűséghez viszont legalább a külső hőszigetelés megléte minimális követelménynek mondható. Ahhoz, hogy bármilyen értelemben korszerű lakóházról beszélhessünk, mondjuk. Talán magyarázni sem kell, hogy befolyásolja ez az energetikai besorolást… Ez az ideális szigetelés falak esetében 10-15 cm. Ha kész szigetelés esetén kell megállítani a vastagságot, azt meg tudják mérni megint csak a tanúsítványt készítő szakemberek, illetve tudhatják, hol keresendő a hiteles információ erről. Mondjuk a kivitelezési tervekben… Azokban benne kell legyen. Szóval ez is egy kulcsfontosságú dolog.

A tanúsítás menete egy egyszerű alkalomra vonatkoztatva nagyon könnyen átlátható előre is. Nem lesz nagy “was ist das” felhasználói szempontból – mondhatnánk. Nyugodjunk meg, sokat nem fognak zavarni a munkatársaik. És ez az, ami az igénybe vevőt többnyire meggyőzi. Pedig az e-tanusitas.eu-nál mással is kecsegetetnek, mondjuk a garantáltan kedvezményes árral. A szakemberek gyorsan dolgoznak, tényleg minél kevesebb kalamajkát okozva. Az e-tanusitas.eu-t telefonon is egyszerű elérni, felveszik ugyanis azt munkaidő után is, ha másnapra, vagy lehetőleg minél előbb készíttetnünk kell e-tanúsítványt. De online chatelési lehetőség is van az oldalon, és az a garancia rá, hogy gyorsan lesz ember a munkára, hogy óriási országos hálózatuk van, jó sok szakemberrel.

Az összegyűjtött adatokat a sokat emlegetett “helyszínelő” szakember beküldi az irodájukba, ahol megállapítják ingatlanunk pontos kategóriáját. 24, vagy nagyon sürgős esetben ezt az egészet 12 óra alatt megcsinálják. GLS futárszolgálattal aztán tudják küldeni egy napon belül, papíralapon. Rendkívüli sürgős esetben fél napon belül elküldik SMS-ben az ún. HET-számot – tanúsítvány azonosítót -, ami egy ügyvédnek hasznos lehet, ingatlanértékesítésnél.

Az árakban különbséget tesznek ugyan a Budapesten belüli, vagy vidéki tanúsítási esetek között, de nem ingadoznak nagyon. Úgy értem, az elkészítés árában lehet kis különbség, de igazán apró. Csak azért hívom fel erre a figyelmet, hogy a weboldalon másik táblázatot nézzünk, ha nem fővárosiak vagyunk. És jár minden tanúsítás mellé egy ún. “ingatlan kisokos” is. Ebben energiatakarékossági tippek vannak, felújításhoz, ilyenekhez. Még az ingatlan bérbeadásról és egyebekről is írnak ezt-azt, az ajándék kisokosban, aminek amúgy a piaci értéke 4000 forint lenne.

Nagyon teszik ezen cég szemlélete. Van egy olyan érzésem, hogy szeretnének felvilágosítani mindenki mindenről, aki kicsit is nyitott ezekre a területekre. Hisz hasznos tudásról beszélnünk. És azért is vagyok meggyőződve ennek a szemléletnek a meglétéről náluk, mert apró jelek árulkodnak róla, milyen szellemben képzelik el ennél a cégnél a jövőt. Felhívják a figyelmet az e-mailben történő kiküldés lehetőségére, ami mondjuk a kész tanúsítványt illeti. Ezt a zöld gondolat, a környezetvédelem vezérli. Egyébként az egész, energetikára irányuló globális figyelem fokozódásával is egyetértek, ami az energetikai tanúsítás kötelezővé tételéhez is vezethetett.

Én ezért is járok bringával, és ezért keresem az ilyen klassz cégeket. És ezért támogatom, hogy segítsünk másoknak ahhoz a szemlélethez eljutni, hogy ne pazaroljunk és erre mindig figyeljünk. Kissé még ragaszkodom emiatt is az alapos utánajáráshoz, amikor bármilyen szolgáltatást veszek igénybe. Az e-tanusitas.eu-nál sok tapasztalatot sűrítenek össze és alkalmaznak. És, mint mondtam, kiemelt helyen van náluk a “Napelem” fül is, a tökre jól átlátható weboldalukon.

Leírják, hogy napelemek terén mekkora termelő rendszerben érdemes gondolkodni, és adnak egy táblázatot, hogy számolgathassunk. A hatszázezertől a hatmillióig mindenféle árban vannak mindenféle panelek és hozzájuk tartozó kiegészítők (inverter, tartószerkezet stb.), amikkel egy sokkal nagyobb lépést tehetünk a környezetvédelem felé, mint bármi mással. A megújuló energia lehet a bolygó jövője, valóban. Valami olyan ez, ami nem csak ígéret és nem csak szépelgés, hanem sokan használják már és működik! Nem csak nullára csökkenthetjük egy nagyobb rendszerrel a villanyszámlánkat, de növeljük az ingatlanunk értékét továbbá. Az ingatlanok értékéről, azok becsléséről is írnak nekünk. Segítenek pályázatokat igénybe venni, szóval, ha épp nem a bringázásról kell szót ejteni, kedvenc új társaságom, és egyben weboldalam a neten tényleg a https://e-tanusitas.eu!