Lehet bármilyen haszna egy kerékpáros balesetnek?

Lehet. Jómagam a hibrid közlekedők táborát erősítem. Azokét, akik rendszeresen járnak kerékpárral, autóval és tömegközlekedéssel is. Nálam legtöbbször sajnos nem a józan ész, hanem a külső hőmérséklet dönt. Egy szikrázó tavaszi napon Budapesten belül mindenhová biciklivel vagy BKV-val megyek, de egy zord decemberi napon a kocsiba szállok be. Múlt hétfőn -2 fokot mutatott a hőmérő, így már tudod, hogy melyik jármű mellett döntöttem. Rákanyarodtam a közeli Szentendrei útra, amikor hirtelen nagyon erősen elkezdett kopogni a kocsi jobb eleje. Azonnal félreálltam és erős fejvakarásba kezdtem. Időre mentem egy megbeszélésre, szerencsére a lakásunktól párszár méterre voltam. Így óvatosan hazagurultam és járművet váltottam. A kerékpárom kaján örömmel nyugtázta a szituációt. Láttam, hogy hamiskásan kacsint egyet a Kadjarom felé. Felvettem a kötelező téli kerékpáros kellékeimet: sál, sapka, spéci kesztyű és a sárga belebújós mellény. Majd újra elindultam.

Időben odaértem a tárgyalásra, természetesen megérkezésem előtt a sárga mellényt a hátizsákomba süllyesztettem. Jól sikerült a megbeszélés, pedig olyan téma volt (IT biztonság), amelytől mindig parázok kicsit. Úgy döntöttem, hogy nincs annyira hideg, így betekerek az irodába is. Az Arany János utcai metrómegálló előtt jártam, amikor az én hibámból összeütköztem egy szembejövő kerékpárossal. Hatalmasat zakóztunk mindketten. Feltápászkodás közben már vártam, hogy leüvölti a fejemet, de mosolyogva kérdezte, hogy minden rendben van-e? Örömmel konstatáltuk, hogy mindketten egészben vagyunk. Kárpótlásképpen meghívtam egy forró cappuccinora az egyik közeli kávézóba. Igent mondott.

Jót beszélgettünk, közben elmeséltem neki, hogy én tulajdonképpen nem is ültem volna aznap kerékpárra, csak a kocsim reggeli hibájának köszönhető, hogy össze tudott velem ütközni. Kiderült, hogy kerékpáros társam főállásban autós újságíró, a mechanikus hibák javítása a szakterülete. Alaposan kifaggatott a pontos tünetekről és azt mondta, hogy a futómű ellenőrzésére lesz szükség. Megadta egy szerviznek a nevét, címét, amellyel nagyon jó tapasztalatai vannak: Méta autószerviz.

Megkerestem a szervizt a neten, örömmel láttam, hogy informatív weboldaluk van, ahol pontosan megismerhetem a javítás menetét, várható költségét és magát a szervizt is. A futómű javítás oldalon részletesen bemutatják a probléma technikai hátterét és megoldásának módját is.

Jó döntést, hoztam, hogy a kopogó hang miatt azonnal visszafordultam, mert ezzel a hibával balesetveszélyes tovább közlekedni normál sebesség mellett is. A Méta autószerviz weboldalán azt is megtudtam, hogy nem követik a márkaszervizekben divatos “minden azonnal csere” elvet. Azaz első körben megvizsgálják, hogy a meghibásodott alkatrész (pl. a szilentek) cseréjével kiküszöbölhető-e a probléma. Amennyiben igen, akkor természetesen nem cserélik az egész lengőkart.

Azt is megtudtam, hogy hasonlóan az emberhez, az autónak is vannak páros szervei. Ezek közül elég sok (pl. a szilentblokk) éppen a futómű része, ezeket pedig csere esetén párban javasolt cserélni. Természetesen a futómű javítás fontos része minden esetben a futómű műszeres beállítása is.

Meggyőzőek voltak a weboldalon szereplő információk, ill. meggyőzőek voltak a szervizt bemutató fotók is. Tiszta, rendezett környezet a szerelőtérben és az ügyféltérben egyaránt. Örömmel láttam, hogy online tudok időpontot foglalni a szervizbe, így elvégeztem a bejelentkezést is.

A lefoglalt időpontban megérkeztem és átvették az autómat a munkafelvételen. Azt az információt kaptam, hogy első körben végeznek egy alapos átvizsgálást. Ennek során pontosan megállapítják, hogy mi okozza a problémát: egy meghibásodott alkatrész vagy esetleg a gumik. Ezt követően felhívnak és egyeztetünk a hiba okáról, a futómű javítás módjáról, határidejéről és költségéről. Megnyugodva hagytam ott az autót a Méta szervizben: jó kezekben lesz.

Minden pontosan úgy történt, ahogyan a munkafelvevő ígérte. Másnap pedig visszakaptam hőn szeretett Kadjaromat. Mikor este beálltam a garázsba, azonnal kiszúrtam, hogy kerékpárom is kifejezetten örül annak, hogy gyógyultan látja újra a vetélytársát😉

Hát ennyi a történet, melyet szokás szerint kicsit (nagyon) bő lére eresztettem. Gazdagabb lettem egy barátságos kerékpáros email címével és barátságos szerviz fizikai címével. Ha kocsidnak bármilyen mechanikus vagy elektronikus problémája van, jó szívvel ajánlom a Méta autószervizt.