De hát ez nem is fekete…

Amióta csak az eszemet tudom biciklizek. Nem is igazán emlékszem arra, hogy mikor tanultam meg – olyan mintha mindig is tudtam volna. Talán azért van ez, mert a családban mindenki nagyon szeret biciklivel túrázni, és amikor megszülettem, a nagyobb testvéreim már javában bicikliztek. Így, ha akartam volna, sem lett volna más választásom, mint hogy én is “beállok a sorba”. Szó szerint, mert az úttestek mellett mindig egy hosszú sorban tekerünk. Ha szélesebb, autómentes útra érünk, akkor persze kicsit felbomlik a sor, de mi mindig tudjuk, hogy hogyan tudunk a lehető leggyorsabban visszarendeződni szükség esetén. A nyaralásokra sosem indulunk el bicikli nélkül. Még akkor sem, ha nagy erőfeszítést igényel a sok járgány autóra való felszerelése és rögzítése.

A Balaton mellett rengeteg bicikliút van, amelyeket kár lenne kihagyni, ha már arra járunk! Ahogy kicsit nagyobbak lettünk, szép lassan áttértünk inkább a vonatos utazásra. Már elég erősek voltunk ahhoz, hogy elbiciklizzünk a pályaudvarra, és innen kezdve nem volt más dolgunk, mint felrakodni a bicikliket a vonatra. Hozzá kell tenni, hogy ez sem éppen egy könnyű mutatvány, de mégis sokkal egyszerűbb, mint az autóra pakolni. Ezt később a vállalkozóbb szellemű tesóim még tovább fejlesztették: elhatározták, hogy végig biciklivel mennek le a Balatonra. Ez a tervük meglehetősen nagy népszerűségre tett szert, mert egyre többen csatlakoztak hozzájuk a családból, majd később a baráti körből is. Még egy bringás blogot is létrehoztak, ahol közvetítik az útjukat, és naponta tájékoztatnak az eseményekről. Én sosem voltam ennyire sportos, hogy egy ilyen hosszú útra vállalkozzak, de mindig élvezettel figyelem a bejegyzéseiket. Mi meg ezalatt a család többi tagjával már rég a vízparton lazítunk, koktéllal és limonádéval a kezünkben. Anyukám csak azt nem szerette, hogy a nagy túráról mindig rengeteg nagyon koszos edénnyel érkeztek meg. Ezeket aztán persze neki kellett elmosogatnia. Mindig próbálta kérni őket, hogy igyekezzenek jobban letisztítani az út során használt konyhai kellékeket, de hiába. Egy idő után nagyon elege lett, és azt mondta, itt az ideje a nyaralóba egy fekete mosogató beszerzésének.

El is kezdtünk keresni olyan weboldalakat, ahol ilyesmit lehetne rendelni. Így találtunk rá a rdealer.hu-ra. Ebben a webáruházban aztán tényleg minden van, ha konyhai felszerelésről van szó, és egyáltalán nem felületesek – finoman szólva. Az oldal tetején láttunk egy keresőt, így ide rögtön be is gépeltük, hogy “Fekete mosogató”. A találatok között volt ipari mosogató, mosogató kosarak, mosogató tabletták, és természetesen mosogatógép is. A kistesóm nagyon értetlenül nézett, amikor megnyitottuk a termékről szóló oldalt. Nem tudtuk megállni, hogy ne kérdezzük meg tőle, ugyan min csodálkozik ennyire. Ennyi volt a válasza: “De anya, hát ez nem is fekete…” Nagy nevetés lett, és el kellett magyaráznunk neki, hogy a fekete mosogató nem azt jelenti, hogy a gép fekete, hanem sokkal inkább az edények azok…

A készülék, amelyet éppen néztünk, a Winterhalter PT-M kalapos mosogatógép, feketeedény mosogató volt. A termékhez részletes leírás tartozott, amelyből megtudhattuk, hogy gyorsan és hatékonyan elbánik a komolyabb szennyeződésekkel is. Mivel ez egy digitális mosogatógép, képes szabályozni hogy mennyi vizet, energiát, illetve vegyszert használ a működése során. Ezzel nagyban lehet csökkenteni az üzemeltetési költségeket. A vegyszer adagoló alkalmazkodik az olyan körülményekhez, mint a víz keménysége, vagy a szennyeződés mértéke. A gép érintőképernyős kijelzővel rendelkezik. Ez a termék leírása szerint egyszerűen kezelhető, egyértelmű piktogramok segítségével lehet tájékozódni rajta. A kijelző két szempontból is különleges. Az egyik, hogy erős üvegből készült, amelyet extrém körülmények között is kipróbáltak. A másik pedig, hogy érzékenységének köszönhetően kesztyűt viselve is lehet működtetni. Néha igencsak jól jönne, ha a telefonok képernyője is ilyen lenne! Mind az erősséget, mind a kesztyűs érzékelést tekintve. Amennyiszer én leejtem a telefonomat, az már biztosan extrém körülménynek számít, és télen pedig nagyon szokott zavarni, hogy folyton le kell vennem a kesztyűmet, ha valamit meg akarok nézni a mobilomon.

A gép műszaki adatai szintén részletesen fel voltak sorolva. Láttuk, hogy rozsdamentes acélból készült, beépített mosogatószer és öblítőszer adagolóval valamint nyomásfokozó szivattyúval rendelkezik. Olvasni lehet itt még a termék súly- és méretadatairól, a mosogatás és öblítés közben használt víz hőfokáról, teljesítményről, víznyomásról, vízfogyasztásról, áramforrásról… A tájékoztató alján pedig kosárba tehetjük vagy elmenthetjük későbbre. Lentebb kapcsolódó termékeket nézhetünk meg.

Azt hiszem, egy profi mosogatógép jelenléte a nyaralóban nagyon hasznos lesz. Nem csak a biciklitúráról érkező szinte lemoshatatlan edények miatt, hanem azért is, mert a mindennapi életünket is könnyebbé fogja tenni. Legtöbbször anyukám mosogat, és mivel nagy a család, és általában több hétig is a nyaralóban vagyunk, kézzel mosogatni nem könnyű. Mindenki megérdemli, hogy a nyaralás tényleg a kikapcsolódásról, és ne a házimunkáról szóljon. Miután a fekete mosogató témáját kimerítettük, elkezdtük megnézegetni, hogy mi minden kapható még a rdealer.hu-n.

Meglepődtünk, amikor felfedeztük, hogy mennyire sokoldalú is a webáruház. Foglalkoznak konyhai gépekkel, mint mosogatógépek, kenyérpirítók, grillezők, indukciós lapok, melegentartók, italhűtők és adagolók, gyümölcsfacsarók, kávéfőzők, jég és jégkása készítők, hűtők és fagyasztók, fagylalt főzők és fagyasztók, szeletelőgépek, dagasztógépek, és még nagyon sokáig lehetne sorolni. Ezek a gépek nagyrészt elsősorban ipari, éttermi használatra valók, vagy arra is használhatók. Ahogy a termékek között böngésztünk, anyukámnak eszébe jutott, hogy régen mennyire szerette volna kipróbálni az otthoni kenyérsütést. Talán nem csak a nyaralóból, hanem otthonról is meg fogjuk majd nyitni ezt a weboldalt, valószínűleg az anyukám születésnapja előtti időszakban…

Azonban nem csupán elektromos gépeket és konyhai felszereléseket vásárolhatunk itt. Van olyan kategória is, hogy “Lisztek”, ahol különböző jó minőségű lisztek és élesztők között válogathatunk.

Ha a “Katalógusok” feliratra kattintunk, a rdealer.hu által forgalmazott gyártók katalógusait tekinthetjük meg. Ezek pdf formátumban nyithatók meg, és tartalmazzák az adott márka termékeit, képekkel és magyarázatokkal ellátva. Arról is tájékozódhatunk, hogy milyen garancia érvényes az egyes árúkra. Az újonnan vásárolt konyhai gépekre 1 év, az alkatrészekre 1 hónap, a használt gépekre pedig 3 hónap garanciát biztosítanak. Különlegesnek találtuk, hogy a honlaphoz egy blog is tartozik. Ezen sok érdekes cikk található, melyekben bizonyos termékeket mutatnak be részletesebben, bolt vagy étterem nyitásához adnak tanácsokat, esetleg lízingelési lehetőségről tájékoztatnak.

A “Kapcsolat ” cím alatt találhatjuk meg a cég pontos címét, az elérhetőségeket, a nyitvatartási időt. A könnyebb tájékozódás érdekében térképet is elhelyeztek itt. Két helyszínen is elérhetők, mindkettő Tapolcán helyezkedik el. Ezekhez külön telefonszám tartozik, de mellette egy központi szám és email cím is fel van tüntetve. A kapcsolatfelvételre online üzenet formájában is van lehetőség, ehhez csak az itt elhelyezett adatlapot kell kitöltenünk.