Biciklizz okosan – figyeljünk az egészségünkre!

Kevesen írnak arról, hogy a biciklizés akár árthat is a testünknek – amennyiben nincs jól beállítva pár “apróság” a bringán, valamint alapból vannak problémáink.

Kezdjük például a derekunkkal. Ha mindig fájós derekúak voltunk, a bringázás ugyan jót tesz neki, viszont ha olyan húzódás található az egyik oldalon, amit nem lehet kimozgatni, érezni fogjuk, hogy a biciklizés még jobban megterheli majd azt az oldalt. Ilyenkor nincs mit tenni, ki kell masszírozni azt a részt. Ez ugyanúgy érvényes a vállunkra, és a hátunk részeire. Az izomcsomók, húzódások és izomletapadások meg fogják érezni a biciklizést. Önmagukban pedig nem tudnak helyrejönni, szakemberhez kell fordulni.

Becsípődések, és más problémák esetén ugyanakkor nem árt a gyógytorna sem. Erre kicsit részletesebben szeretnék kitérni pont a saját tapasztalatom miatt. Annak idején annyira meghúztam a hátam, hogy képtelen voltam bringára ülni. Azt hittem, hogy majd a biciklizés kimozgatja. Helyette viszont éles görcsöket éreztem minden tekerés alatt. Ezért kénytelen voltam valami megoldást találni, ami lényegében egy weblap a Therapy4U képviseletében jött el számomra. Itt olvashattam arról, hogy sok esetben a sport önmagában nem oldja meg a problémákat. A letapadt izmok, betokosodott ízületek és persze az idegbecsípődések pont, hogy rontják a teljesítményt.

Sokan mondják azt, hogy majd kimozgatja a sport ezeket a bajokat, viszont ez nem igaz. Ha nem lazítják ki kíméletesen, akkor csak plusz problémákat okoz sportolás közben. Begörcsölnek, gyulladnak ezek a területek. A gyógytorna viszont segít ezeken a problémákon, ahogyan a manuálterápia is egyébként. A Therapy4U oldalon mindkettőt megtaláljuk, hiszen a profi szakértői csapat többféle kezelésre lehetőséget ad. Versenyszerűen bringázóknak például biztos, hogy sokat jelent egy olyan program, mint a trigger pont kezelés. A hosszan tartó biciklizés ugyanis megeshet, hogy néhány izmot túlerőltet, ami miatt különféle fájó pontok keletkezhetnek. Ettől viszont azért egy hobbi biciklistának nem kell tartania, főleg ha megfelelő az ülés magassága és a kormány beállítása is. Utóbbi kettő ugyanis kényelmetlenné teheti a biciklizést, ha nincs jól beállítva.

Visszatérve tehát a Therapy4U oldalra és a hátamra: nem gondoltam volna, hogy megoldják a problémámat ilyen hamar. Foglaltam időpontot online, és el is tudtam menni a felmérésre. Nagyon kedvesen fogadtak, és végig azt éreztem, hogy valóban profi szakemberek kezébe kerültem. Kinezológiai tapaszt ajánlottak, és manuálterápiás kezelésre kellett járnom. Kiderült ugyanis, hogy több ponton becsípődött az ideg, illetve a sok bringázás miatt kissé be is feszült a hátam.

A Therapy4U terapeutája nagyon részletesen elmagyarázta az egész folyamatot, és ezzel segített megértenem azt is, hogy én mit csinálhatnék jobban. Például a hosszabb bicikliutak alatt érdemes néha megállni, és kinyújtóztatni magunkat. Ugye gyakran órákig szinte egy pózban tekerünk, ami nem tesz túl jót hosszútávon a gerincnek. Beszélt továbbá a gyógytorna hatásosságáról, ami engem eléggé megdöbbentett. Bevallom mindig azt hittem, hogy gyógytornára csak annak van szüksége, aki valami nagyon komoly panasszal él, netán műtötték. A terapeutám viszont elmagyarázta, hogy ez nem igaz. A gyógytorna mindenkinek ajánlott, aki szeretné javítani a tartását, erősíteni a mélyizmait és karbantartani a testét. Azért nevezik így, mert lényegében szó szerint gyógyít.

A Therapy4U oldalán tudtam meg például azt is, hogy az ülőmunkát végzők számára segít abban, hogy az elnyomott idegszálakat felszabadítsa, és megmaradjon az izmok rugalmassága. Azt is mondta, hogy sok otthon is végezhető gyógytorna mozdulat létezik, de például a McKenzie módszer egy olyan gyógytorna sorozat, ami kifejezetten otthon is alkalmazható. Tervezem hogy a Therapy4U-nál el fogok menni McKenzie foglalkozásra.

Itt megtanítják nekünk a különféle mozdulatokat és gyakorlatokat, amit aztán otthon is tudok végezni. Szeretnék egészséges maradni, és a bringázás teljesítményemet is növelni azzal, hogy visszaadom a testem egészségét a különféle tornákkal. A biciklizés ugyanis valamilyen szinten egyoldalú mozgás, viszont ezekkel a tornákkal remekül ki lehet egészíteni a sportunkat.